Hobonichi Ajanda

Ekim 04, 2023 8 dakika okuma süresi

Hobonichi Ajanda

HOBONICHI AJANDA & PLANLAYICI REHBERİ

Her sene Eylül ayında ülkeme sonbahar geldiğinde (bu esnada yaza merhaba diyenler; sizi kıskanıyorum), benim gibi analog sevdalılarının içini benzer bir heyecan kaplar. İliklerimize kadar hissederiz. Ajanda mevsimi kapıda görünmüştür.

MÜKEMMEL AJANDAYI BULMAK

Kendisini ajanda bağımlısı olarak görenler genellikle yalnızca tek bir ajanda aramazlar. Kişisel, profesyonel ve eğlence amaçlı planlamalara yönelik farklı şekillerde ve boylarda birden fazla ajanda ararlar. Mükemmel sistemi, mükemmel boyutu ve planları verimli, eğlenceli ve bazıları için sanat eserine dönüştürecek mükemmel tüm özellikleri bulmak ve almak sonu gelmeyen bir arayış haline gelmiştir pek çoğu için.

Planlarımı yazmaya başladığım ilk günden bugüne değin her şekilde ve boyutta, her türlü kâğıtta, hatta bir delilik anında telefonumda bile farklı sistemleri denedim, başarısız oldum, yeniden denedim. Japonya’ya 2010 Ekim’de düzenlediğimiz bir gezi esnasında, bir katı tamamen ajandalara ayrılmış büyük bir mağazaya denk geldim. Cennete düşmüştüm. O mağazadan, hediye vermek amacıyla aldığım fakat bir kısmını kullanıp bir kısmını yarım bıraktığım düzinelerce ajanda ile ayrıldım. Dersimi almıştım.

HOBONICHI AJANDA DÜNYASINA GİRİŞ

Yıllar içinde hem kendi tercihlerim hem de diğer ajanda tutkunlarının tercihleri hakkında epey bilgi edindim. Bu nedenle, yeni yılı planlamanıza yardımcı olmak amacıyla bu yazıyı paylaşıyorum. Bu senenin mükemmellik arayışını, sistemler arasında en fazla denenmiş ve başarılı olmuş, en özenli şekilde hazırlanmış ve en esnek sistemle başlıyorum: Hobonichi.

Bu sistemi daha önce hiç duymayanlara için ilk önce Hobonichi’nin “neredeyse her gün” anlamına geldiğini yazarak başlamak istiyorum ancak sizi temin ederim bu öyle bir sistem ki tüm günlerinize dahil etmek isteyeceksiniz. Kullanışlı olduğu kadar eğlenceli de.

Bu blog yazısını bir Hobonichi rehberi olarak düşünün. Amacım, elimden geldiğince çok fazla bilgi verip 2020 senesinde kullanmanız için en iyi Hobonichi ajandasını seçmenize yardımcı olmak.

Yazımı olabildiğince bilgi verici ve sade tutmak amacıyla, Hobonichi’nin sizin için en doğru tercih olduğunun en önemli nedenlerini sıralayacağım.

1.MİRAS

Hobonichi ürün gamını her geçen sene büyütmeye devam etse de bahsedilmeye değer zengin bir tarihe sahip. Bir Hobonichijournal aldığınızda aynı zamanda mükemmel ajandayı daha da mükemmelleştiremeye harcanan ve sayısız denemeyi barındıran bir 18 yılı da almış olursunuz.

Japonya’daki bir grup tasarımcının tutku projesi olarak başlattığı çalışma bugün dünya çapında saygıdeğer bir markaya dönüştü. Hobonichi, 2002 senesinde kendilerinin kullanması için bir ajanda tasarladı. Adınada Yaşam Kitabı (Life Book) dediler çünkü ajandanın her bir kullanıcının benzersiz kişiliğine ve yaşam tarzına uyacak çok yönlülüğü ve özgürlüğü sunacağının anlaşılmasını istemişlerdi.

Uzun yıllar boyunca gelişim gösteren ve her geçen sene doğrudan kullanıcı geri bildirimlerine ve yeni seçenek sunma yeteneklerine dayanan iyileştirme yapan bir marka hakkında söylenecek bir söz var.

Hobonichi 2002 senesinde, gerçek anlamı “ajanda” olan Techo ürününü sunduğunda bu defter A6 formatında ve yalnızca Japonca dilindeydi. Böyle olmasına rağmen tam 12 bin adet satıldı ancak sonucun böyle olacağını bildiklerinden emin değilim.

Satış hacminin tüm dünyada 280 bin ajandaya dayandığı 2002-2009 yılları arasında sistemin artan popülaritesinin çizelgesini çıkarmak neredeyse imkânsız. Aynı sene Hobonichi, A6 Hobonichi Techno’da bulunan aylık takvimlerin yanı sıra haftalık takvimleri de içeren A5 formatındakiCousin’ı piyasaya sürdü.

İki sene sonra HobonichiWeeks (Haftalar) raflarda yerini aldı. Daha ince bir formata sahip ve diğer ajandalarda bulunan gün ayrımı yerine haftalık ayrımı kullanan bu ajanda müşterilere üç farklı format sundu ve 400 binden fazla satıldı.

Artık 2013 senesine geldiğimizde, Hobonichi orijinal A6 Techo boyutundaki ilk İngilizce nüshayı üreterek sistemi dünya üzerinde daha geniş bir kullanıcı kitlesine tanıttı.

O günden bugüne, en tutkulu kullanıcılarının geri bildirimlerini değerlendiren Hobonichi, Cousin ile aynı A5 formatında ve iki adet altı aylık deftere ayrıldığı için her gün taşıması çok daha kolay olan Avec’i ve ağırlıklı olarak anıları kayda geçmek (memory keeping) için kullanılan A6 ve A5 formatındaki 5 Yıllık Techo ajandalarını üretti.

hobonichi 5 years diaryHobonichi 5 Years Diary A6hobonichi 5 years diary a5 Hobonichi 5 Years Diary A6

Bu sene kasım ayında Hobonichi, günlük kullanımda daha az sayfaya ya da ilave sayfalara ihtiyacı olan kullanıcıların vazgeçilmezi olacak A6 ve A5 formatlarında ve günlere ayrılmamış ilk ajandasını tanıtacak. Hobonichi 2020 ajandalarının sayfa sayıları aşağı yukarı Avec ile aynı olacak ama farklı olarak sadece tarih atılmış aylık sayfaları bulunacak.

Bu ajanda mümkün olan en esnek planlama sistemine sahip ve 2019’da ulaştığı 850 bin adetlik satış hacminin ardından Hobonichi’nin bir milyon eşiğini geçmesini sağlayabilir.

Hobonichi planlayıcı sisteminde dünyanın dört bir yanından insanın keyif aldığını bilmek huzur veriyor. Bu demek oluyor ki ajandalar uzun bir süre aramızdan ayrılmayacak ve ben dahil çok insan bu durumdan mutlu.

2. ÇOK YÖNLÜLÜK

Hobonichi serisinde birden fazla format olduğu için tüm tercih ve ihtiyaçlarınıza uyar.

Hobonichi boyut karşılaştırması

Hangi ajandanın size uygun olduğunu bulmak için şu soruları sorabilirsiniz:

Ne için kullanacaksınız?

Taşınabilir olması gerekiyor mu? Taşıyacaksanız neyin içinde muhafaza edeceksiniz?

El yazınız ne kadar büyük?

Ne kadar yazı yazacaksınız?

Hobonichi’de bu soruların hepsinin bir karşılığı var. Kendinize bir Hobonichi almadan önce bu sorulara yanıt vermenizi öneririm. Saat gece yarısını vurup 1 Ocak 2020’ye girdiğimizde, gerçekten ihtiyacınız olanı aldığınızdan emin olmak isteyeceksiniz!

A6, A5 ve cep ya da el çantasında taşımaya uygun ince bir defter olmak üzere üç boyut var.

hobonichi a5 cousinHobonichi Cousin A5hobonichi techo a6Hobonichi Techo A5

Plan yapmanın da üç ayrı yöntemi var: Günlük, Haftalık ve Aylık. Ayrıca, her formattaüç yıla değer yıllık planlanan takvim bulunur.

A6 ajandalar Japonca, İngilizce ve Çince mevcuttur. İçlerinde Yıllık, Aylık ve günlük takvim sayfaları da var. Bu sistemlere Haftalık takvim eklemek isterseniz, Hobonichi’nin internet sitesi 1101.com’dan ayrı olarak tarih atılmış Haftalık kitapçık satın alabilirsiniz.

Cousin ve Avec formatlarındaki A5 ajandalarının dili yalnızca Japoncadır ve Yıllık, Aylık, Haftalık ve Günlük takvim sayfaları da dahildir.

HobonichiWeeks’te Yıllık ve Haftalık formattaki takvim sayfalarının bulunduğu taşınabilir ve cep boy bir ajanda vardır. Kompakt boyut arayan ama yazı yazabilecekleri daha fazla sayfa isteyen kullanıcıların bu talebini ise 2018 yılında piyasaya sürülen HobonichiMega Weeks karşılar.

hobonichi weeksHobonichi Weekshobonichi weeks mega blue Hobonichi Mega Weeks

“Day-Free” adı verilen Tarih Atılmamış Ajandalar hem A6 hem de A5 boyutundadır. Aylık takvimler ve kişinin arzu ettiği gibi planlarını kaydetmesi için gereken boş sayfalar da dahildir.

Hobonichi boyutları

Yukarıdan aşağıya (veya büyükten küçüğe) - Cousin, Weeks Mega, Weeks, Cousin

3. ESNEKLİK

Hobonichi(leri)niz yılın 365 günü sizinle olacak. Her bir günü iyi değerlendirmek isteyeceksiniz.

Hobonichi ajandanızı bullet journal, yapılacaklar listesi, karalamalar, alışkanlık takibi, suluboya resimler, günlük tutma, anıları kayda geçirme, kolaj yapma, stratejik planlama, not alma ve elinize dolma kalem, kurşun kalem veya resim fırçası aldığınızda kâğıda dökmeyi istediğiniz her ne varsa onu yapmak için kullanabilirsiniz.

Kâğıdın özenle hazırlanmış düzeni sayesinde anlaşılması ve kullanılması kolaydır. Sayfa düzeninin sadeliği bu ajandanın en beğenilen özelliklerinden biridir.

Sayfalar arasında bulunan soluk renkli çizgiler 3.7 mm ve 4 mm (A6 Techo’nun İngilizce versiyonu) arasındadır ve böylece farklı dil ve karakterler kolayca eklenebilir. Anlıyorsunuz, değil mi? Her şeyi düşünmüşler!

4. HOBONICHI KÂĞIT

Hobonichi hakkındaki bir yazıda kâğıttan ve ajandayı kompakt, düzenli, sayfalarının kullanışlı olması için harcanan emekten bahsetmemek olmaz.

Hobonichi’nin dış kapağı kalın bir kâğıt ağırlığındadır. Orijinal A6 boyutunda kapağa benzer kalın bir kâğıt kullanılmıştır, böylece dış kapak daha resmi bir görünüme sahiptir. İsterseniz Hobonichi’yi herhangi bir kapak kullanmadan da taşıyabilirsiniz ama bunca seçenek elinizin altındayken neden bunu isteyesiniz ki?

İç sayfalarda ise beğenilen Tomoe River kâğıdı kullanılmıştır. Galen’inGünlük Not Defteri’nde (Everyday Notebooks) kullanılan kağıtla aynı ve güzel bir rüya gibi. Dolma kalem dahil neredeyse her çeşit kalem ucunu ve mürekkebi bu kâğıdın üzerinde kullanabilirsiniz ve arka sayfaya mürekkep sızıntısı ya da sayfada tüylenme hemen hemen hiç olmaz. Belki de onu bu kadar muazzam yapan özelliği olabildiğince ince olup bir yığın sayfayı bu denli kompakt ve hafif yapmasıdır.

Hobonichi, 2023 yılından sonra üretilen ajandalarında, Sanzen firması tarafından üretilen Tomoe River S kağıdı kullanmaya başlamıştır.

Ajandaların 180 derecelik yassı bir kenar şeridi ile bağlı olması sayesinde kullanıcılar sayfanın tamamından yararlanabilirler.

5. ERİŞEBİLİRLİK

Hobonichi artık dünyanın dört bir yanını dolaştığı için onu bulmak şimdi çok daha kolay. Yaşadığınız yerden bir Hobonichi mağazasına gitmeniz belki mümkün değildir ancak Hobonichi web sitesini rahatlıkla bulup sonra da Hobonichi hazinenizin kapınıza kadar gelmesinin keyfini çıkarabilirsiniz. Kullanıcı adınızla girip Hobonichi’nin sitesinden sipariş verirseniz, site önceki siparişlerinizi kayıt altına alır ve siz de daha sonra önceki alışverişlerinizi inceleyerek yapmış olduğunuz güzel tercihleri görebilirsiniz.

Hobonichi web sitesine girdiğinizde, dünya üzerinde ürünlerinin satışını yapan perakende mağazalarını gösteren bir harita karşınıza çıkacak.

Hobonichi’nin 2020 sitesi güncel ve 3 Eylül itibariyle bu seneki ürünlerin çoğunluğu erişilebilir olacak. Ekim ve kasım aylarına kadar satışa çıkmayacak ürünlerin bilgisi verilmiştir. Farklı ülkelerdeki perakende mağazaları vitrinlerini şimdiden hazırlayabilirler.

Hobonichi web sitesi ile ilgili son bir not: Japonya dışında bir ülkedeyseniz kargo ücreti biraz pahalı olabilir. Bir grup insanla beraber sipariş verip kargo ücretini aranızda bölüşmenizi önerebilirim. Paketiniz geldiğinde hep beraber parti yaparsınız!

6. EĞLENCELİ BİLGİ

Bir Hobonichi ürününün uygulanabilirliği dışında daha pek çok eğlenceli özelliği vardır.

Ürününüzü web sitelerinden sipariş verirseniz, size özel hediyelerin de keyfini çıkarabilirsiniz. Hediyeler arasında mutlaka o senenin tükenmez kalemi oluyor; örneğin geçen senenin hediyeleri arasında “korkunç olmayan ayı kâğıt ağırlığı” vardı. İtiraf edeyim bu ayı biraz korkunçtu ama yine de komikti, hem de bu kadar ciddi bir iş yapıyor olmalarına rağmen Hobonichi ekibinin şakacı olduğunun da bir kanıtıydı.

Bu yılın özel hediyeleri arasında 2020 model dolma kalem ve Japon kâğıt oyunu var.

Ay Takvimi: Bu özellik günlük planlama sayfalarında bulunur ve ayın evrelerini takip eden kullanıcılar için bu mükemmel bir özelliktir. Takip etmeyenler için bile bu güzel ayrıntı ajanda sayfasında göze hoş gözükecektir.

Çevirmeli Defter: Tarih Atılmamış yeni baskılarda, sayfaların kenarında çevirmeli defter de olacak. Kasım ayında raflarda yerini alınca bu özelliği gözlerimle görmek için sabırsızlanıyorum.

Alıntılar: Hobonichi’nin hem Japonca hem de İngilizce baskılarında bazı ilham verici alıntılar yer alacak. Bu sözler günlük tutmak için mükemmel bir ilham olabilir.

İlave sayfalar: Techo’nun İngilizce baskısında, Japonya kültürü hakkında ev gereçleri, geleneksel yemekler ve bayramlar gibi her türlü bilginin yer aldığı ilave sayfalar olacak.

Aksesuarlar: Hobonichi’nin web sitesinde klasörler, kartlıklar, şablonlar, etiketler, yazım aletleri, kırtasiye gereçleri, yapışkanlı filmler ve sayısız aksesuarı bulabilirsiniz. Hepsini almamak için kendinizi zor tutacaksınız. Hepsini almayın. Belki de alırsınız. Ben kimim ki sizi yargılayayım.

Hobonichi’yi özel kılan işte tüm bu ufak dokunuşlar. Bunlara sizin sihriniz ve kişiliğiniz eklendiğinde ilerleyen aylarda Hobonichi’yi kullanmak benzersiz bir deneyim yaşatacaktır.

7. GALEN LEATHER VE HOBONICHI MÜKEMMEL UYUMU

Son olarak, şu an Galen Leather Blog’da olduğumuza ve sizler de büyük bir fanatik olduğunuza göre, Hobonichi sistemi ile kusursuz çalışan bazı Galen ürünlerini sizinle paylaşmak isterim. Hiç şüphe yok ki Hobonichi ürününüzü korumak, pek çok ilave özelliği bulunan güzel deri bir kılıfa sararak taşınabilirliğini ve kullanışlılığını pekiştirmek istersiniz!

HOBONICHI COUSIN A5 KILIFI

A5 ajandası için hem Fermuarlı ve Fermuarsız kılıflar mevcut.

Fermuarlı kılıfta şimdilik üç renk seçeneği var. İçinde dört kredi kartın sığacağı kartlık ile pasaportunuzu ya datelefonunuzu taşıyabileceğiniz uzun bir cep var. Bu folyoda ayrıca dört yazım gerecinizi koyabileceğiniz sökülebilir bir deri kalemlik, başka iki yazım gerecine uygun ilave bir alan ve şarj aleti, kulaklık ya da kablo taşıyabileceğiniz küçük bir yuva var. Kılıfın tam ortasındaki sökülebilir bir anahtarlık ise tasarımı tamamlıyor. Evden ya da iş yerinden uzakta bir ofis ya da sanat stüdyosu olarak düşünebilirsiniz.

Fermuarsız kılıf, A6’nın kılıfına benzer. Bir telefon cebi, iki de kart gözü olmak üzere üç ana cebi var. Field Notes büyüklüğündeki günlük Galen defterinizi, pasaportunuzu ya da cep telefonunuzu sol tarafta taşıyabilirsiniz. Her iki tarafta da ceplerin altında tabletinizi (ya da iPad’inizi) saklayabilmeniz için kılıflar bulunur. Esnek bir bant defterin düzgün durmasını sağlarken kapağı sıkıca sararak kılıfı güvenli bir şekilde kapatır.

HONONICHI TECHO A6 KILIF

hobonichi techo a6 cover.hobonichi techo a6 cover.

A6 formatları için Galen size tam on altı renk seçeneğiyle ajanda kapağı sunar! İş, okul veya kişisel hayatınızın vazgeçilmezi olan eşyalarınızı saklamanın en mükemmel yolu olacaktır. Bir telefon cebi, iki de kart gözü olmak üzere üç ana cebi var. Sol tarafa küçük defterinizi, pasaportunuzu veya cep telefonunuzu koyabilirsiniz. Esnek bir bant, kapağın arasındaki Hobonichi’nin düzgün durmasını sağlayarak kılıfı güvenli bir şekilde kapatır.

HOBONICHI WEEKS & MEGA WEEKS KILIFI

Galen, Weeks ve Mega Weeks’e özel olarak fermuarlı ve fermuarsız kapaklarda üç renk seçeneği sunar.

Fermuarlı kılıfta kredi kartı ebatlarında altı adet cep, not defteri ve cetvelin sığacağı kadar uzun bir cep, şeffaf bir kimlik kartı yuvası ve nakit paranızı, faturalarınızı ya da cep telefonunuzu saklayabileceğiniz büyük bir cep bulunur. Bu kapakta deri ve lastikten yapılmış özel bir kalem gözü vardır. Böylece istediğiniz boyuttaki bir yazı aracı için biçilmiş kaftandır. Bu kılıfın ikinci panelinde bir başka deri cep, onun da altında gizli bir ilave cep bulunur. Kılıfın ikinci panelinde bir tane daha deri cep ile hemen gizli bir cep görürsünüz.

Fermuarsız kılıflarda kredi kartı büyüklüğünde dört adet cep, defter için bir cep, küçük bir ayırıcı ile küçük aksesuarlar için kullanabileceğiniz geniş bir cep ile nakit paranızı, faturalarınızı ya da cep telefonunuzu saklayabileceğiniz büyük bir cep bulunur. Deri ve lastikten yapılmış olan özel kalem gözü sayesinde tüm ebatlarda yazım araç gereçlerini taşıyabilirsiniz. Diğer panelde ise sağlam YKK fermuarlı deri bir cep ile onun altında gizli başka bir cep vardır.

Deri zaman içinde daha iyi oturduğu ve defteriniz nihayetinde tamamen size ait olduğu için bu seçenekler size keyiflendirecektir.

Umarım bu yazı sizin Hobonichi sistemini daha iyi tanımanıza yardımcı olmuş ve hangi ürünün sizin için en iyisi olduğu hakkında bir fikir vermiştir. Sorularınız varsa bizimle mutlaka paylaşın; size her zaman yardımcı olmaya hazırız. Hangi sistemi seçmiş olursanız olun umarım günleri planlayarak mutlu olur ve sayfalarınızı muhteşem ve büyüleyici notlarla doldurursunuz.


Yorum yapın

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.


Ayrıca Blog içinde

penfest istanbul
PenFest İstanbul - Tüm Bilmeniz Gerekenler

Kasım 15, 2023 6 dakika okuma süresi

PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Devamını oku
Tomoe River Kağıt
Tomoe River Kağıt

Mart 12, 2023 5 dakika okuma süresi

Revnak şampiyonu, dolmakalem tutkunlarının gözdesi Tomoe River kağıdı , özelliklerini ve tarihçesini ele alıyoruz.
Devamını oku
defter boyutları
Defter Boyutları

Mart 01, 2023 4 dakika okuma süresi

A4, A5, B5, B6 - kafa karıştırıcı olabilir! Defter boyutlarımıza yönelik bu kapsamlı kılavuz, ihtiyaçlarınıza uygun mükemmel defter boyutunu bulmanıza yardımcı olacaktır.
Devamını oku

E-POSTA LİSTEMİZE ÜYE OLUN