PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Pandemi döneminde verilen aradan sonra bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir.
Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.
İlk kez 2018 yılı Kasım ayında düzenlenen Penfest, her yıl iyileştirmeler ve yeni açılan bölümleri ile yıllar içinde oldukça başarılı bir organizasyona dönüştü. Bu yıl ise uluslararası bir kimliğe kavuştuğunu söyleyebiliriz. Bu yılın sürpriz etkinlikleri; Workshoplar, sayısı artan Vintage kalem satıcıları ve Journaling bölümü. Organizasyon sadece ürünlerin sergilenip satıldığı bir organizasyondan çok, bu sene oldukça deneyim de sunacak.
Yani bu yıl kalem, defter ve mürekkebe ek olarak damga, mum mühür, sticker ve envai çeşit Journaling aksesuarları göreceğiz. Sadece bunula da kalınmıyor, özellikle Instagramdan tanıdığımız kendi alanında oldukça başarılı olan uluslararası katılımcılar workshoplar verecek. Bunlar, @sciencenotes, @skybambi, @thesnowystudio ve @vanessalangton. Ayrıca @kalemkitapevi de Journaling Türkiye buluşmasını gerçekleştirecek.
Hiç gitmediyseniz, aklınıza gelen ilk soru "Penfest nedir?" olabilir. Bir kalem gösterisi, temelde, kalem almak, incelemek ve diğer kullanıcılarla tecrübeleri paylaşmak için bir araya gelen kalem koleksiyoncuları, kullanıcıları, üreticileri ve satıcılarının bir buluşmasıdır. Yine de sadece kalemler değil. Kalemlerle ilgili mürekkep, dolmakalem uyumlu defterler, kalem kılıfları, kalem parçaları, aksesuarlar, deri aksesuarlar ve daha pek çok şeyi bulabilirsiniz. Yalnızca internette gördüğünüz ve her zaman kullanmayı hayal ettiğiniz birçok dolmakaleme bakacak, dokunacak ve hatta bunları deneme fırsatınız olacak. Kısacası, Penfest temelde bir kırtasiye ve dolmakalem cenneti gibidir.
18 Kasım 2023 10:00 - 19:00
19 Kasım 2023 10:00 - 19:00
Çırağan Palace Kempinski İstanbul
Yıldız Mh., Çırağan Cd. No:32, 34349 Beşiktaş/İstanbul
Bu oldukça konuşulan bir konu, burada kişisel fikrim; bu tür organizasyonlarda hem gerçek kullanıcıları ayırt etmek hem de otelin kişi limitlerine uymak adına girişte bir bilet olması şart. Tüm Dünya'da uygulama böyle. Aksi halde organizasyon hiç ilgisi olmayan insanların hafta sonu etkinliğine dönüşüyor ve bu da önü alınamaz bir kalabalığa sebebiyet veriyor. Daha önce Markakalem'den alışveriş yaptıysanız size muhtemelen bir davetiye gelmiştir. Davetiyeniz yok ise giriş biletinizi aşağıdaki linkten alabilirsiniz. Bilet bedeli yapacağınız alışverişte hediye çeki gibi kullanılabiliyor. https://penfest.com.tr/
Penfest'e neden katılmalısınız? İlk cevabımız "deneyim" bir nevi uygulamalı eğitim. İnternet üzerinde binlerce çeşit kalem ve mürekkebi inceleyebilirsiniz , mağazaları ziyaret edebilirsiniz ancak bu organizasyonda beğendiğiniz bir kalemi fiziksel olarak elinize alabilir, farklı uç kalınlıklarını deneyebilirsiniz. Ayrıca;
Başlangıç olarak, sizin gibi insanlar: ülenin dört bir yanından kalem meraklıları.
Ayrıca perakendeciler , distribütörler ve vintage kalem satıcıları. Bu yıl ilk kez damga, mum mühür, pul sticker gibi Journaling aksesuarı üreticileri de olacak. Ayrıca, uçları tercih ettiğiniz özelliklere göre kişiselleştirmek için orada olan uç ustaları, Ahmet Çarpık ve İngiltere'den gelen Thomas Ang. Ayrıca ülkemiz kalem tamiri konusunda da oldukça şanslı, meşhur Murat Usta ve son dönemde yaptığı başarılı restorasyonlarla adından söz ettiren Hakan Ünal da orada olacak. Bir kalem sergisi; kalemlerden çok daha fazlasıyla ilgili! Çok fazla mürekkep ve kağıt göreceksiniz. Çok!
Cross, De Atramentis, Diamine, Diplomat, Esterbrook, El Casco, Faber Castell, Fabio Ricci, Galen Leather, Graf Von Faber-castell, J. Herbin, Karatis, Kaweco, Kitaplarım İçin, Krishna, Lamy Design, Meteksan, Moleskine, Montblanc, Montegrappa, Nahvalur, NFP Design, Noodler's, Nuuna, Omas, Parafernalia, Parker, Pineider, Pulko, Retro51, Rotring, Scrikss, Sepia, Sheaffer, Steta, Twsbi, Waterman, Victoria's Journals, Visconti, Ystudio, Waldmann, Yazı Dükkanı
Akif Gözcü, Art' Smile Stamps, Calligart, Benu, Botto Art, Daphne Pen, Enoc, Han Pen , İhsan Özuysal, Kalemkeş, Kilk, Pratikpen, Stüdyo Ağaçkakan, Zek Pen, Zeki Karaca
Letizia Iacopini, Michael Donald Daigle, Miroslav Tischler, Dr. Osman Sümer, Tom Westerich, Ulrich Krüner
Doc. Dr. Deniz Bağdaş, Klarissa Maria, Tercia Goh, Vanessa Ryan Langton
Ahmet Çarpık, Thomas Ang
Hakan Ünal, Murat Sünmez
İlk kez Penfest'e katıldığınızda biraz şaşkın olabilirsiniz. Kapılardan geçip , güçlü spotların altındaki parlak kalemlerle kaplı sıra sıra masalarla ve standlarla dolu bir odaya girme hissi, yüzlerce kişinin konuştuğu ve kullandığı kalemlerden bahsetmeye bile gerek yok, dolmakalem kullanıcısını heyecandan sersemletmeye yeter. O zaman nereden başlayacağınız gibi göz korkutucu bir soruyla karşılaşacaksınız? Burada düzen nasıl işliyor? Bilmem gereken görgü kuralları var mı? İlk dolmakalem şovunuzda hayatta kalmanıza yardımcı olacak bazı temel bilgilerin kısa bir listesi:
Karşılıklı kalem sevgisi besleyen ve kalemlerle birbirini tanıyan insanların uzun süreli dostlukları olduğunu biliyoruz. Kendinizi satıcılara ve diğer kullanıcılara tanıtın, diğer kullanıcıların tecrübelerinden faydalanın. Bu organizasyonlarda birçok harika arkadaşlık başlar.
Bunun bir kalem gösterisinin sonlarına doğru ya da onlar hakkındaki konuşmalarda defalarca söylendiğini duydum. Kalem insanları çok özel insanlardır. Yazma araçlarına karşı karşılıklı bir sevgimiz var, ama bu bundan çok daha fazlası. Dünyanın her yerinden, hayatın her kesiminden, her yaş grubundan, cinsiyetten, ırktan, dinden, politik inançtan vb. güzel bir topluluktur ayrıca uyumlu, nazik ve eğlencelidir. Topluluk olarak ortak sayılabilecek yönümüz varsa, o da birden fazla kalem satın alma eğilimimizdir. Kalem organizasyonları ve özellikle dolmakalemle ilgilenmenin verdiği haz ve yarattığı terapi etkisi paha biçilemezdir.
Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.