Vejital Deri

Mart 16, 2019 7 dakika okuma süresi

Vejital Deri Nedir?

Vejital deri, hayvan derisine benzersiz bir görünüm ve his kazandırmak için organik malzemelerde bulunan doğal tanenler kullanılarak tabaklanır.Zararlı kimyasallardan kaçınılır. Bu yüzden üretimi yavaş ve zahmetlidir, fiyatları yüksektir.

İsimler benzer görünse de bitkisel tabaklanmış deri, gerçek deri ürünü olmayan vegan deri ile karıştırılmamalıdır.

Deri kalemlik ve deri defter kılıfı olmak üzere ürün yelpazemizde bu tür derileri oldukça fazla kullanıyoruz.

Bitkisel tabaklanmış derinin diğer deri ürünlerinden farkını daha iyi anlamak için nasıl üretildiğini bilmek önemlidir.Bu yüzden deri tabaklama işleminin derinliklerine ineceğiz.

Bitkisel Tabaklanmış Deri Nasıl Yapılır?

Bitkisel tabaklanmış deri, hayvan derisinin su veya tuzlu su çözeltisine batırılmasıyla yapılır.Bu, kürkü çıkarır ve derinin esnek olmasını sağlar.Daha sonra yumuşak, işlenebilir bir yüzey elde etmek için bitkisel bazlı yağlar ve mumlar uygulanır.

Deri Tabaklama Süreci

Bitkisel tabaklanmış deri, hayvanın kesilmesinden hemen sonra başlar."Yeşil" veya yeni deri, korunması için tuzlanır ve ardından kiriş evi adı verilen bir yapıya asılır.

Buradan deri, kireç adı verilen doğal bir kimyasal maddeye daldırılarak derideki kılların çözünme yoluyla uzaklaştırıldığı bir kireçleme çukuruna taşınır.

Deriler daha sonra tanen içeren bir fıçıya yerleştirilir- bu durumda doğal ağaç kabuğu veya diğer organik malzemeler.Bu ıslatma işlemi derinin suyunun alınmasına yardımcı olarak yumuşaklığa ve hoş bir el hissine katkıda bulunur.

Bitkisel tabaklama işlemi uzun ve zanaat gerektiren bir işlemdir ve tamamlanması iki ay kadar sürer; bu nedenle deri daha çok krom gibi minerallerle tabaklanır.

 

Neden Bitkisel Tabaklanmış Deri Tercih Edilir?

Krom veya kromla tabaklanmış derinin üretimi daha ucuz olsa ve renkler daha uzun süre sabit kalsa da, bitkisel tabaklanmış deri yalnızca zanaatkârlıkla hazırlanmış bir ürünün taşıyabileceği uzun ömürlülüğe ve güzelliğe sahiptir.

bitkisel tabaklanmış krom tabaklanmış deri vs.

Kaynak: Toka Adam

Kromla tabaklanmış derinin kenarları genellikle akrilik vernikle işlenir, bu da birkaç yıl sonra çatlamasına, soyulmasına ve bölünmesine neden olur.Ayrıca krom minerali ağır bir metaldir ve bu nedenle hem çevre hem de onu işleyen insanlar için oldukça toksiktir.

Bitkisel tabaklanmış derilerin derilerini işlemek için kullanılan uzun, yavaş geleneksel teknikler, bitkisel tabaklanmış deri eşyalarınyaşlandıkça yumuşamaya ve güzel birpatina geliştirmeye devam ettiği anlamına gelir.

Deri cüzdanlar, kılıflar, kemerler ,çantalar , ayakkabılar  gibi bitkisel tabaklanmış deriden yapılmış eşyalar, onları ne kadar uzun süre kullanırsanız o kadar rahat olacakları anlamına gelir.Bitkisel tabaklanmış derilerin kenarları parlatılır veya tornalanır, bu da derinin onlarca yıl dayanacak şekilde üretildiği anlamına gelir.Genellikle bu tür deri başlangıçta serttir ancak zamanla ve kullanıldıkça daha esnek hale gelir. 

Ayrıca bitkisel tabaklanmış deri, kromla tabaklanmış ürünlerin tipik kimyasal kokusundan ziyade kendine özgü “deri” aromasına sahiptir.Koku tatlı, odunsu ve zengindir.

Ayrıca doğal deri tabaklama işlemi, deriye benzersiz ton ve renk farklılıkları bırakır.

Hayvanın derisinin orijinal lifleri kolayca görülerek karakterine katkıda bulunur.Bir parça bitkisel tabaklanmış deri gerçekten türünün tek örneği bir üründür.

Son olarak, bitkisel tabaklama işlemi, zanaatkâr doğası nedeniyle, mevcut en sağlam, en dayanıklı derilerden bazılarını üretir.Kromla tabaklanmış deriden çok daha az esnek bir üründür, bu nedenle saraçlık, kılıflar, cüzdanlar,günlükler ,seyahat defterleri veel çantaları gibi sertliğin önemli olabileceği yerlerde kullanılır .Tabaklama işleminin zanaatkarlık niteliğinde olması nedeniyle Bitkisel tabaklanmış deri, krom deriden daha pahalıdır.Genellikle üst düzey el yapımı deri ürünler için kullanılır .

Ancak zamanla olağanüstü derecede yumuşak ve esnek hale gelir; pek çok üretici bu malzemeyi kullanarak ayakkabılar, çantalar, kemerler ve diğer uzun ömürlü ürünler üretir.

Bu tabaklama yöntemi oldukça fazla su kullansa da, krom bazlı deri tabaklama işlemi gibi çevreyi kirletmez.Ayrıca bitkisel tabaklama işleminde daha az makine ve dolayısıyla daha az elektrik kullanılıyor.

Bitkisel Tabaklanmış - Krom Tabaklanmış Deri Karşılaştırması

Krom Tabaklama

Bitkisel Tabaklama

Derilerin yüzdesi

%92

%8

Koku

Tipik olarak kimyasal bir kokuya sahiptir

Aromatik odunsu koku

Yumuşaklık

Bitkisel tabaklanmış deriden daha yumuşak

İlk bronzlaştığında biraz sert olabilir ama zamanla yumuşaklık artacaktır. 

İçindekiler 

Kimyasallar, Asitler

Ağaç kabuğu gibi doğal

Çevresel

Kötü

Çevre dostu

Zaman

1-2 Gün

40-60 Gün

Üretme

Seri Üretim

Nitelikli usta gerektirir

Fiyat

Ucuz

Masraflı

Yaşlanma

Derinin görünümü pek doğal değil

Kullanıldıkça daha iyi hale gelen zengin bir patinaya sahip olacak

 

Bitkisel Tabaklama Prosesi

Kaynak:Sepiciler

Boyanmamış Bitkisel Tabaklanmış Deri Eskitme

Deri Yaşlandırma

Kaynak: il Bisonte

Yeni boyanmamış bitkisel tabaklanmış derinizi güzelce aldığınızda doğal bir renkte görünür.Deri etkili bir şekilde çıplaktır ve tıpkı kendi cildiniz gibi güneşle birlikte yaşlanır ve kararır.Yaşlanma derinin rengini koyulaştırmaya devam edecektir.Normal aşınma, hava, ışık, cildinizin yağları ve diğer çevresel faktörlerin işini yapmasıyla deriyi koyulaştıracak ve sonunda zengin bir renk ve patine geliştirecektir.Güneşe maruz kalma, günlük kullanım, su ve bakım, doğal bitkisel tabaklanmış deriye zamanla rustik bir görünüm kazandırır.Burada deriyi nasıl koşullandıracağınızı öğrenin.

bitkisel tabaklanmış deri patine
Kaynak: Kağıt Cumhuriyeti

Derinin yaşlanma süreci zaman alır.Bir süre sonra ürününüzü benzersiz kılan muhteşem bir patina ile ödüllendirileceksiniz.Patina gelişimi, sahip olduğunuz ürünün türüne ve onu nasıl kullandığınıza bağlıdır; küçük, doğal bitkisel tabaklanmış bir deri cüzdan, fazla kullanılmayan ve kullanılmayan büyük bir deri çantaya göre çok daha çabuk eskiyebilir.Sonuçları görmek için sabırsızsanız yaşlanma sürecini hızlandırabilirsiniz.Doğalderi kremi kullanmak ya da güneşe daha fazla maruz kalmak derinizi koyulaştıracaktır.

Bitkisel Tabaklanmış Derinizin Bakımı

bitkisel tabaklanmış derilerin bakımı

 Eski İsviçre Ordu Çantası - Galen Deri Balsamı öncesi ve sonrası

Bitkisel tabaklanmış deri, krom tabaklanmış deriden daha pahalı olduğundan, deri ürününüzden en uzun ömrü elde etmek için ona iyi bakmak isteyeceksiniz.

Zanaatkar derinizin en iyi şekilde görünmesini sağlamak içinbirkaçipucu :

  • Özellikle ilk ayda ıslatmayın
  • Derinizi ısı kaynaklarından uzak tutun ve asla fön ile kurutmayın.
  • Temizlemek için sentetik kıllı fırçalar kullanmayın; yalnızca doğal kıllar kullanılmalıdır.
  • Ürün sık kullanılıyorsa haftalık olarak deri için özel olarak üretilmiş yağ veya saç kremi kullanın.
  • En iyi durumda kalması için ara sıracilalayın

Uygun bakım ile bitkisel tabaklanmış deri ürünlerinizin yıllarca kullanılmasını bekleyebilirsiniz.

Bitkisel Tabaklanmış Deri Tabakhaneleri

Aşağıda dünyada bilinen bitkisel tabaklanmış deri tabakhanelerinin listesini bulabilirsiniz.

Bitkisel-Tabaklanmış-Deri-Tabakhane

Auburn - KY Amerika Birleşik Devletleri - auburnleather.com
Hermann Oak - MO Amerika Birleşik Devletleri - hermannoakleather.com
Horween - IL Amerika Birleşik Devletleri - horween.com
Lucy Saffiano - Amerika Birleşik Devletleri
Marbella - İspanya
Rawlings Tennessee Tanning Co. TN Amerika Birleşik Devletleri tntanningcompany.com
Rocado Shell Cordovan - Toscana İtalya cordovan.co
S.B.Foot Bronzlaşma A.Ş. - MN Amerika Birleşik Devletleri - sbfoot.com
Sepici Leather- İzmir Türkiye - sepici.com.tr
Tasman - ME Amerika Birleşik Devletleri - tasmanusa.com
OA Deri Temini - CA - Online Deri Tedarikçisi
Wickett & Craig - PA Amerika Birleşik Devletleri - wickett -craig.com

Bitkisel Tabaklanmış Deriyi Sevmek ve Birlikte Yaşamak


bitkisel tabaklanmış deri

Yıllarca güzellik ve kullanışlılık sağlayacağını bildiğiniz muhteşem bir deri ürün istiyorsanız, kaliteli, bitkisel tabaklanmış deriden sevgiyle üretilmiş bir ürün satın almayı düşünmelisiniz.

Bu deri çevreye duyarlıdır, yaratıcılarını toksik maddelere maruz bırakmaz ve günümüzün makineyle hızlı üretim dünyasında nadiren görülen bir işçilik seviyesi gerektirir.

Bitkisel tabaklanmış deri, kalite ve güzelliğin simgesidir ve ömür boyu kullanım sağlamak üzere yaratılmıştır.Zeki alıcılar, bu kalitede deri yaratmanın sanat ve yaratıcılığını anlıyorlar.

Hepsinden iyisi, bitkisel tabaklanmış deri ile oluşturulan ürünler genellikle kendi başlarına klasiktir ve nesilden nesile aktarılacak ve değer verilecek güzel yadigârlar haline gelir.

 

SSS'LER

+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl anlaşılır?
Bir deri numunesi için kullanılan tabaklama yöntemini tanımlamak için bazı basit ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Bir parçayı ıslatın ve üzerine bir işaret koyun.Eğer işaret daha sonra net bir izlenim bırakıyorsa, deri bitkisel tabaklanmıştır.Eğer izlenim sadece farkedilebiliyorsa, kromla tabaklanmıştır.Derinin %100 bitkisel tabaklanmış olup olmadığını test etmenin kolay bir yolu, deriden küçük bir şeridi kaynar suya düşürmektir (dikkatli olun).%100 bitkisel tabaklanmışsa anında küçülür ve solucan gibi kıvrılır.Değilse derinin tabaklanmasında başka tabaklama maddeleri kullanılmıştır.Kromla tabaklanmış, boyanmamış deri, hafif mavimsi bir renk tonuna sahip inci grisidir.Boyalı krom tabaklanmış deri genellikle gri-mavi veya beyaz bir merkez çekirdeği korur.Bıçak kılıfları için kromla tabaklanmış deriye dikkat edin; metalleri paslandırabilir.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl şekillendirilir?
Deri doğal olarak esnek bir madde olduğundan, onu çok çeşitli biçimlerde şekillendirmek ve kalıplamak mümkündür.Deri kalıplama projeleri oldukça basit veya son derece gelişmiş olabilir, ancak her durumda aynı temel süreç kullanılarak yapılır.Herhangi bir deri kalıplama projesinin ilk adımı, şekillendirilmesini kolaylaştırmak ve şeklini daha iyi tutabilmesi için deriyi sıcak suya batırmaktır.Deriyi sudan çıkardıktan sonra hemen istediğiniz temel şekli vermeye başlayın.Deri doğru şekle girdikten sonra, tamamen kuruması ve ne dereceye kadar sertleşmesi için gece boyunca beklemeniz gerekir.
+ Bitkisel tabaklanmış deri vegan mıdır?
Hayır. Vegan deri, halk arasında poliüretan veya PVC olarak bilinen petrol bazlı bir tekstildir.
+ Bitkisel tabaklanmış deri tam sırçalı mıdır?
Aynen, bitkisel tabaklanmış deriyi tam damarlı ve üst damarlı kalitelerde bulabilirsiniz.Deri kaliteleri ile ilgili geçmiş blog yazımızı okuyabilirsiniz.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl yaşlanır?
Güneşe maruz kalma, günlük kullanım, su ve bakım, doğal bitkisel tabaklanmış deriye zamanla rustik bir görünüm kazandırır.
+ Bitkisel tabaklanmış deriler ıslanır mı?
Deri ıslanırsa kağıt havlu veya bezle kurulayın ve açık havada kurumaya bırakın.Deri, ıslandıktan sonra yüksek nemli bir ortamda mantar oluşumuna başlayabilir.
+ Bitkisel tabaklanmış deriyi boyayabilir/renklendirebilir misiniz?
Elbette.Bu tür deriler için üretilen özel deri boyaları ile dilediğiniz renge boyayabilirsiniz.
+ Bitkisel tabaklanmış deri neyden yapılır?
Çoğunlukla inek derisinden.
+ Yarı bitkisel tabaklanmış deri nedir?
Krom ve Bitkisel tabaklama yöntemlerinin karıştırıldığı bir çeşit deri tabaklamadır.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl mühürlenir?
Pirinç ve metal kalıplarla kapatın.Hem sıcak hem de soğuk kabartma.Bu, en iyi sonuçları almanın geleneksel yoludur.Sıcak kabartma deriyi yakar ve rengini değiştirir.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl su geçirmez?
Derinin su geçirmezliği için Galen Deri Balsamı gibi bir şey öneriyoruz.Kutunun üzerinde yazdığı gibi, su geçirmez, onarır ve korur.Daha iyi su yalıtımı için bunu iki kez yapın.Dikkat edilmesi gereken bir nokta, çantanızı hiçbir zaman %100 su geçirmez hale getiremeyeceğiniz, ancak yine de çoğu koşula dayanıklı olmasını sağlayabileceğinizdir.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl yumuşatılır/düzeltilir?
Yumuşatmanın en iyi çözümü doğal zeytin ve civciv yağı uygulamaktır.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl koyulaştırılır?
Zeytinyağı veya ayak yağı gibi bir tür doğal yağ sürmeniz yeterli.Ayrıca güneşe maruz kalma, su ve bakım da zamanla deriyi koyulaştırır.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl işlenir/bakımlanır/korunur/parlatılır?
Deriyi yumuşatmak için doğal yağlar ve balmumu kullanabilirsiniz.Ayrıca Galen Deri Balsamı gibi bir şey öneriyoruz.Kutunun üzerinde yazdığı gibi, su geçirmez, onarır ve korur.
+ Bitkisel tabaklanmış deri nasıl sertleştirilir?
Su.Deriyi sıcak suya batırın ve derinin üzerine ağır bir cisim yardımıyla gece boyunca batırın.Tamamen kuruduğunda deri daha sert olacaktır.

Yorum yapın

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.


Ayrıca Blog içinde

penfest istanbul
PenFest İstanbul - Tüm Bilmeniz Gerekenler

Kasım 15, 2023 6 dakika okuma süresi

PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Devamını oku
Hobonichi Ajanda
Hobonichi Ajanda

Ekim 04, 2023 8 dakika okuma süresi

Japon minimalizminin son eseri, Hobonichi ajanda sistemi hakkında bilmek istedikleriniz.
Devamını oku
Tomoe River Kağıt
Tomoe River Kağıt

Mart 12, 2023 5 dakika okuma süresi

Revnak şampiyonu, dolmakalem tutkunlarının gözdesi Tomoe River kağıdı , özelliklerini ve tarihçesini ele alıyoruz.
Devamını oku

E-POSTA LİSTEMİZE ÜYE OLUN