BULLET JOURNAL’A GİRİŞ & EN İYİ BULLET JOURNAL’I SEÇME ÖNERİLERİ
Brooklynli dijital tasarımcı Ryder Carroll 2013 yılında, kendi bulduğu yeni bir düzenleme çözümünü küçük olduğunu düşündüğü bir izleyici kitlesi ile paylaştı. Üstelik bunu da beş dakikadan kısa bir video aracılığıyla yaptı. Elbette Ryder Carroll, önemli şeylere odaklanabilmek için yarattığı bu çözümün milyonlarca insanın kullanacağı Bullet Journal sisteminin kıvılcımını çaktığının henüz farkında değildi.
2013 yılından bu yana köprünün altından çok sular aktı ve orijinal video birkaç kez güncellendi. Ancak özünde, yine kısa , tatlı ve hedefe yönelik olarak kaldı: Tıpkı sistemin kendisi gibi… Ekim 2019 itibariyle 10 milyon kişi tarafından görüntülenmiş olan bu videoyu yayınladığında Ryder Carrol bile Bullet Journal’ın ne olduğunu anlattığı ve sadece sesinin duyulduğu ve ellerinin göründüğü bu videonun bu kadar insana ulaşacağını düşünmemiştir. Ne var ki, o videoyu izledik ve artık Bullet Journal sadece bir zaman tutma aracı olmaktan çıkarak bir sanat biçimine dönüştü.
Ama önce nasıl başladığından biraz söz edelim ve sonra da sanat kısmını açıklayalım.
Bullet Journal ya da kısaca ‘Bujo’, Ryder Carroll’ın açıklamasına göre “zihninizi toplamak”, “merakınızı beslemek” ve “zamana odaklanmayı” başarmak için epey faydalıdır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan mustarip olan Ryder, Bujo’yu aslında görevlerine odaklanmasını zorlaştıran dikkat dağıtıcıları ayıklayabilmek için kişisel bir yardımcı olarak geliştirdi. Bu sistemin birçok insanın hayatında yankı uyandırması asla boşuna değil. Odaklanma soru yaşayalım ya da yaşamayalım, tek bir gün boyunca 500 binden fazla düşünceyi ayıklıyoruz ve sizi bilmem ama ben bunu göz korkutucu buluyorum! Saplandığı bu çamurdan çıkmaya çalışan her birimiz, neyin gerekli neyin gereksiz olduğunu Bullet Journal sayesinde bulabiliyoruz. Ayrıca her gün karşılaştığımız yapmalıydım, yapabilirdim, yapardım pişmanlıklarını atlatmamıza ve yeniden Ryder’dan alıntı yapmak gerekirse, “ne yapmamız gerektiğini, ne yapmak zorunda olduğumuzu ve ne yapmak istediğimizi” anlamamıza yardım eder.
Bu ayıklamayı yapmanın ve kendi zihinsel demirbaşlarımızın değerlendirmesini yapmanın sonucu, anı yaşama, düzenli olma ve yeniden başlama imkânı tanır. Hızla 2020’ye yaklaştığımız ve yeni yılın planlarına başladığımız bugünlerde, Bujo sayesinde geçmişi listeleyebilir, geleceği de planlayabiliriz.
Sadece üç sembol: Bir kurşunkalem veya dolma kalem ve bir not defteri yeterli. (Ne şanslıyım ki geçen sene Ryder’a bir kitap imza gününde denk geldim ve benim gibi dolma kalem sevdalısı arkadaşlarım, kitabı The Bullet Journal Method’u imzaladığını ve kendi Bujo’suna keçeli kalem ile yazdığını görünce dehşete düştüler. Eyvah! Büyük şok! Dürüst olmak gerekirse kullandığı keçeli kalem bir Montblanc idi ancak dolmakalem göreceklerini umut etmişlerdi).
Bujo Method’un en harika özelliklerinden biri, Bujo düzenin özel bir yetenek gerektirmemesidir. Herhangi bir not defteri, yazım aracı ve 2013’ten beri neredeyse tamamen aynı kalmış sembolleri ve metodolojiyi kullanabilirsiniz.
Bujo düzeninizi kurmak çok ama çok basit bir işlem, özellikle 500 bin düşünceyi sentezleyeceğini düşününce!
Bullet journal düzenini öğrenmenin en iyi yolu, bu sistemin yaratıcısına danışmaktır! Ryder’ın bulletjournal.com adresindeki videosunu izleyin ve on dakika içinde videonun içeriğini anlayıp not defterinizin ilk düzenini kurmaya başlayın.
Peki Bullet Journal için hangi defteri kullanılmalı? Pekâlâ, beni burada bulduğunuz ve umuyorum ki son iki yazımı okuduğunuza göre, sizi Galen Everyday Notebook’a götürecek birkaç tık ekleyeceğim. A5 boyutunda olması Bullet Journal Defteriçin harikadır, böylece gerekli olan her şeyi tek bir sayfaya sığdırabilirsiniz. Üstelik, Galen Everyday Notebook’ların ince yapısı sayesinde, yanınızda kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Yanınızda taşıyabilmek neden mi önemli? Çünkü Bullet Journal tutmaya başladığınızda, defterinizi her an yanınızda isteyeceksiniz.
Şahsen ben her ay yeni bir Galen Everyday Notebook’u Bujo olarak süslemeyi seviyorum ve sağolsun Bujo bunun için güzel bir bahane. Dolmakalem kullanmayı sevdiğim için (tamam, itiraf edeyim, şu eski sade Bic tükenmez kalemlere tam anlamıyla BAYILIYORUM, yalan yok!), Galen not defterleri mükemmel bir tercih çünkü pek çok farklı kalem türünü başarıyla kaldıran Tomoe River kağıttan yapılıyorlar. Leuchtturm da Ryder Carroll ile iş birliği yaparak özel bir Bullet Journal oluşturdu (her ne kadar bu defteri dolma kaleme uygun bulmasam da içindeki indeks, önceden basılı ilave bilgiler ve her şeyi parmak uçlarınızın altında hazır eden birkaç işaret bandı sayesinde mükemmel bir başlangıç Bujo’su olabilir).
Boş Hobonichi not defteri ve Stalogy’ler de Bujo için çok ideal. Hatta suluboya ya da keçeli kalem gibi farklı yazı/çizi araçları kullanmak istiyorsanız, Moleskine’nin Suluboya not defterleri tam size göre.
Çoğu Bujo kullanıcısının tercihi A5 gibi görünse de tüm boyutlar kabul edilebilir ve bazı teorilere göre ihtiyaçlarınızı sığdırmak için kullanacağınız planlayıcının mümkün olan en küçük boyutta olması gerekir. Cep boyu bir Bujo kullanmak çok ilginç olsa gerek! Çoğu kişiye göre Bujo yöntemini kullanıyorsanız tüm yazıları tek bir not defterinde tutmak en önemli nokta. Aynı anda birden fazla not defterine sahip olmayı seven biri olarak bu konuda zorlanıyorum ancak denemeyi de bırakmıyorum. Bujo’nun en güzel özelliklerinden biri kullanıcısını yargılamaması. Sadelik yanlıları bu yöntemin bazı kuralları olduğunu söylese de aklından geçenin tam olarak bu olduğundan emin değilim ama Ryder’ın benim Washington’da kendi küçük Bujo yöntemimi kullandığımı duymaktan mutlu olacağını düşünmek istiyorum.
En sevdiğiniz ve kolayca taşıyabileceğinizi malzemeleri kullanarak bir “bujo kiti” oluşturmak çok ama çok eğlenceli! Süslü kalemler, bullet journal kılıfları, ataçlar, rengarenk markerlar, fosforlu kalemler ve nicesi Bujo yolculuğunuzda size eşlik edebilir.
Not defterinize karar verdikten sonra Bujo’nuza neler eklemek istediğinizi düşünün. Sade Bujo sevenler aylık ve haftalık bullet journal düzenini bir arada kullanırken, bazıları da “koleksiyon”larını kendi Bullet Journal’ına eklemeyi tercih eder. Bu koleksiyonlara okunacak kitaplar, proje fikirleri, tutulan günlükler gibi yazılar dahil olabilir. Uyku düzeni, egzersiz, su tüketimi gibi alışkanlıklarını takip etmek isteyenler için de Bujo biçilmiş kaftan.
Aylık ve haftalık düzende görevleri, etkinlikleri ve notları göstermek için bir dizi sembolden yararlanabilirsiniz. Tamamlandığında veya süresi dolduğunda ya da bir sonraki döneme aktarıldıklarından yeni bir düzene geçirilince bu simgelerin üzeri çizilir.
Çoğu insanı Bullet Journal sistemine çeken, defterin sadeliği ve sürecin kolaylığıdır ancak bazıları da bunu sanatsal bir dışavurum olduğu için sever. Instagram milyonlarca Bujo düzeni fotoğraflarının deryası haline geldi. En son kontrol ettiğimde, #bujo hashtagi ile 3 milyondan fazla fotoğraf etiketlenmişti. Dünyanın dört bir yanından sanatçılar bujo’dan ne anladıklarını paylaştığı için kendi stilinize uyacak pek çok farklı esin kaynağı bulabilirsiniz. Şahsen ben bullet journal’da daha sade bir yaklaşım sergilediğim için ayrıntıyla donatılmış sayfalar görmek biraz gözümü korkutuyor ama Bujo’yu bir sanat eserine dönüştürme niyetinde olan kullanıcılara önerebileceğim bazı hesaplar var: @leelajournals, @juiank.art, @marjo.bujo ve @gerokreativ.
Umarım bu saydığım isimler ve hesaplar size de esin kaynağı olurlar. Gerçek manada yetenekli olan bullet journal meraklılarının sayısının bu kadar yüksek olması ve genellikle analog hobilerimizi göstermek için kullanılan bir alanda birbirimize online olarak bağlı olmanın hepimize faydalı olduğunu görmek nefis bir duygu.
İnternetten bahsetmişken, Ryder Carroll’ın bazı çekinceleri olmasına rağmen resmi Bullet Journal Companion uygulamasını geliştirdiğine dikkat çekmek istiyorum. Carroll’ın orijinal sistemine sadık kalmak ve bullet journal işini kesin suretle dijital bir hobiye çevirme arzusunu dizginlemek amacıyla, bu uygulama görev ve notlarınızı yalnızca 72 saat kaydetmeye programlanmıştır. Yazılarınız buhar olup uçmadan önce not defterinize geçirebilirsiniz.
Umarım bu yazım, bullet journal dünyasına henüz yabancıysanız bu dünyaya açılmanıza yardım etmiştir ya da bullet journal’ınız varsa onu yenilemek veya süslemeniz için size ilham vermiştir. Daha fazla bilgiye www.bulletjournal.com adresinden ulaşabilirsiniz. Güncel ve faydalı içerikle sayfayı mükemmel bir biçimde güncel tutuyorlar.
Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.
PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.