JIBUN TECHO JAPON PLANLAMA SİSTEMİNİN İNCELENMESİ
Yunus’tan Galen Blog için yazmaya başlamama izin vermesini rica ettiğimde (ağzından girip burnundan çıktım da diyebiliriz), yeni ürünleri deneyecek olmam; özelikle de Galen ürünlerini kullanarak hayatımı düzenlemenin yeni yollarını ve yeni planlayıcı sistemleri keşfedecek olmam beni en çok heyecanlandırandı. Daha önceki yazılarımdan hatırlarsınız, ben bir Hobonichi veTraveler’s Notebook (Gezginin Defteri) meraklısıyım ve her iki sistemi de kişileştirilmiş Bullet Journal sistemimde uzun yıllar denedim. Ortaya çıkan bu sistemin beni düzenli ve verimli kıldığını, kendime ait bu sistemleri yaratmanın kesinlikle eğlenceli olduğunu, bazen kırtasiyede, dolma kalem ve planlayıcı topluluklarında diğerlerinden ilham aldığımı söylemek isterim. Elinizin altında bu kadar güzel araçların olması gerçekten bir ayrıcalık, her gün çantamı hazırlarken bu güzel deri eşyaların, muazzam kâğıtların, özel kalemlerin ve andaçların el çantama girdiğini görmek bana neşe veriyor.
Hayatı bu şekilde yaşamanın meditasyon gibi bir etkisi var diyebilirim. Planlayıcı ve not defterlerinde anılarınızı tutmak, bilgileri kaydetmek ve yarını planlamak ve dönüp bu yazdıklarınıza tekrar tekrar bakmak son derece değerli. Elbette diğer tüm güzel uygulamalar gibi arada bir değişiklik yapmak bence önemli. Rahatımı bozmamak için bir sonraki seviyeye geçmemi sağlayacak bir yeniliği ıskalamadığımdan emin olmak isterim her zaman. Bu işte o değişiklik yapma anlarından biridir. Otuz beş gün içerisinde yepyeni bir on yıla gireceğiz. Yeni bir plan düzenini denemenin bundan daha iyi bir zamanı olabilir mi? Jibun Techo dünyasına dalın.
JIBUN TECHO’NUN TARİHİ
Her ne kadar 2012 yılından beri satışta olsa da sık sık rüyalarıma girmesi birkaç yıl önce oldu. Ara sıra elime alıp sayfalarını karıştırırdım ama hiç şansımı denememiştim. Bu sene, sizinle paylaşmanın en iyi yolunun bu ajanda ile daha yakından ilgilenmek olduğuna karar vererek bir tane sipariş ettim ve ilginç özelliklerle dolu bu ürünün tüm köşe bucağını inceleyip keşfetmeye bayıldım.
Ürünle ilgili görüşlerimi ve nasıl en iyi kullanılacağına dair fikirlerimi anlatmadan önce biraz tarihinden bahsedeyim.
Jibun Techo’nun üreticisi Kokuyo Company. Hideaki Sakuma tarafından tasarlanan Jibun Techo’nun tercümesi “Bana Özel Planlayıcı”(“Myself Planner”) ve bu planlayıcının kullanıcıları bu isimle uyumludur: bu planlayıcı, hayatınızın tüm yönlerini kapsayabilir ve aslına bakılırsa sizin hayatınız için tasarlanmıştır.
Ajandanın satın alındığı yılın takviminde kullanılması gereken bir bileşeni olsa da eğer size uyuyorsa planlayıcının ilave parçalarıyla sonsuza kadar planlarınızı yapmaya devam edebilirsiniz.
ŞAHSİ JIBUN TECHO TECRÜBEM
Satın aldığım ilk Jibun Techo, büyük boy bir ince A5 ölçüsündekiFirst Kit setine dahildi. İçinde üç adet kitapçık olan bu set, tüm sistemi denemenin en iyi yoludur. Sistem, planları için dar bir yüzeye ihtiyaç duyan ya da taşıması kolay diye ufak boyları tercih eden kişiler için daha küçük B6 Slim boyutundadır. Ben genellikle A5 ölçüsünü tercih ediyorum ancak daha derli toplu bir defter arayanlar için bence her iki boy da ihtiyaçlarını karşılar. A5 en ve boy açısından daha büyük olmasına rağmen kâğıdın inceliğinden dolayı yine de bir hayli incedir. Jibun Techo’nun aynı zamanda BIZ çeşidi de var ve bu üründe daha kalın, pürüzsüz ve hafifçe renklendirilmiş kâğıt gibi iş yerine uygun bazı değişiklikler yapılmıştır. Diğer iki defterde BIZ yok ancak sistemi iyice benimsemeniz için bu ürünler ayrı satılır; isterseniz tamamını, isterseniz de sadece parçalarını kullanabilirsiniz.
Jibun Techo üç ayrı kitapçığa ayrılır: YAŞAM, GÜNLÜK ve FİKİRLER. Daha en baştan bu üç kitapçığın bir arada olması gerçek manada büyük bir keyif verir. Siz daha incelemeye başlamadan önce bile özel bir sistem olduğunu anlarsınız.
YAŞAM DEFTERİ
jibun techo ideajibun techo pages
YAŞAM defteri yaşamınız boyunca sizinledir. Tüm yaşamınız boyunca! Bugünden son güne kadar. Tıpkı diğer tüm Jibun Techolar gibi YAŞAM defteri de esas olarak Japonca yazılmıştır ancak İngilizce bilenlerin defterin ana bileşenlerini kullanabilmesine yardımcı bazı İngilizce üstbilgiler de mevcuttur. First Kit’teki diğer iki defterin aksine YAŞAM defterinde MIO adlı daha kalın bir Kokuyo kâğıdı kullanılmıştır. Ben bunu biraz Clairfontaine’e benzetiyorum. Gayet pürüzsüz ve dolma kalem üzerine gayet iyi işliyor. Benim döner başlı ve tükenmez kalem testimde mürekkebin kuruması biraz zaman aldı ama piston dolumlu dolma kalemim ve Franklin-Christoph ıslak mürekkebim arka tarafa çıkmadan, yayılmadan ve lekelemeden hızla kurudu. Ağırlıklı olarak bu kalemi kullandığım için MIO kâğıdının iyi bir tercih olduğunu düşünüyorum.
YAŞAM defterinde çok sayıda ilgi çekici sayfa düzeni var. En yararlı ve benzersiz bulduklarımı aşağıda derledim:
Life’s Dream (Hayatımın Rüyası), ölmeden önce yapılacaklar listesi ya da büyük bir planı tasarlamak için mükemmel bir yer; iki ayrı kısım olduğu için bir tarafa listenizi, diğer tarafa da tamamlanması gereken tarihi yazabilirsiniz.
100 Dilek Listesi (100 Wishes List) – Bunu seviyorum çünkü kişinin hayattaki en büyük arzularını açıkça göstermesi ve yazması, bu arzularını gerçekleştirmesine zemin hazırlar. Size dilemek ve hayal etmek için bolca yer sunar ve 100’üncü dileğinize geldiğinizde rahatlıkla boş bir sayfa ile yeniden başlayabilirsiniz.
Aylık Önemli Günler Sayfaları (Monthly Anniversary Pages) – Doğum günleri / yıl dönümleri defterimi tamamen ayrı tutup hatırlamak istediğim tüm tarihleri oraya yazma fikrini seviyorum. Yaş aldıkça bu özel günleri yazmak gitgide daha da önem kazanıyor!
Dünya Seyahat Haritası’nı (World Travel Map) doldurmak ve100 Dilek Listesi’neeklenecek yerlerin listesini hazırlamak şüphesiz eğlenceli olacaktır. Gidip görmek istediğim o kadar çok yer var ki.
Yıllık Sayfaları’nda (Years Pages) hayatınızdaki her yıl için üç ayrı bölüm var (hayatımdan haberler, ailevi haberler, dünyadan haberler) ve her biri on iki aylık alt bölümlere ayrılmış. İlk yılınızla başlar ve 99’uncu yılınızın sonuna kadar devam eder. Bebek anı defterimi ve eski günlüklerimi çıkarıp hayat hikâyemin bazı parçalarını bir araya getirmek, en önemli aile ve dünya haberlerini sayfalara geçirerek hayatımın ilk 46 yılını doldurmanın eğlenceli olacağını düşünüyorum. Bu tarihten itibaren, her bölüm için en önemli olayları seçmek amacıyla ay sonunda tüm ayı gözden geçirmeye başlayabilirim. Derinlemesine düşünme fikrini seviyorum, bu bölüm de tamamen bundan ibaret.
En sevilen fotoğraflar bölümünün tamamını köpeklerim, Ivy ve Zelda’dan oluşabilir veya oluşmayabilir. Üç yeğenim de bu bölüme girebilir.
GÜNLÜK DEFTERİ
Her ne kadar kasım ayından başlıyor olsa da GÜNLÜK defteri 2020 yılında kullanılacak tarih atılmış bir planlayıcı. Dolayısıyla bu yazıyı kaleme almadan önce defteri test etme fırsatım oldu.
GÜNLÜK bu yıla değin Tomoe River kâğıdından yapılıyordu ancak bu sene Kokuyo kendi ürünleri olan Kokuyo İnce Kâğıt kullanmaya başladı. Ağırlık açısından Tomoe River’a epey yakın. Tomoe River elime daha pürüzsüz gelse de kurşunkalem ile yazmak istediğim zamanlarda kâğıdın biraz pütürlü olması hoşuma gidiyor ve Tomoe River’ın kurşunkalemle çizimler ve silgiyle arasının iyi olmadığını düşünüyorum. Dolma kalem, roller kalem ve tükenmez kalemin (BIC Kristal, asla pişman etmezsin) hepsi İnce kâğıtta harikalar yarattı, tahmin ettiğim üzere biraz gölgelenme oldu ama ne arka sayfaya çıktı ne de yayıldı.
Günlüğün en sevdiğim bölümlerinden bazıları:
GÜNLÜK bu yılın, gelecek yılın ve geçen yılın takvimleriyle başlıyor. Bu takvimler her zaman çok işime yarar, özellikle profesyonel planlarımda. Planlama amaçlarımda haftanın hangi günleri hangi tarihe denk geliyor görmemi sağlıyorlar.
2020 Hayalim (My Dream 2020): Yeni Yıl Kararlarını yazmaya bayılsam da bu ismi kullanmıyorum ve genellikle kararlarımı yeni yıldan hemen sonra ve yıl boyunca yazarım. Hepsini derli toplu bir arada görmek harika bir yer.
En Sevdiğim Deyişler: Alıntıları sever misiniz? Ben alıntıları çok SEVERİM! Jibun Techo’nun alıntılar için ayrı bir bölüm ayırması çok hoşuma gitti. Yalnızca iki sayfa ayrılmış ama bu da bir başlangıç.
Kitap ve Film Listeleri: Bence emekli olduğum güne kadar (her gün, her dakika iple çekiyorum o günü), okumak istediğim kitapların ve izlemek istediğim filmlerin tamamına yetecek kadar saat yok bir günün içinde. Neler okuduklarımı ve neler izlediklerimi hatırlamak ve kendime hatırlatmak istediğim kitapları ve filmleri not edeceğim bir bölüm son derece kullanışlı.
Verilen Sözler – Bu bölümü nasıl kullanacağımdan emin değilim. Ama kullanmak istiyorum. Belki de kendime verdiğim sözleri yazabilirim buraya.
Nisan 2021’e kadar Aylık Proje Sayfaları - Bu bölüm, uzun dönem projeleri planlamak için kullanılabilir ama sanırım ben alışkanlıklarımı takip etmek amacıyla kullanacağım. Sayfalar öyle düzenli ki yapılacaklar listemi hazırlamak çok kolay olacak ve üzerinde çalıştığım bazı projelerde gösterdiğim ilerlemeyi takip etmek beni mutlu edecek. Her gün yazı yazmak takip ettiğim alışkanlıklardan biri, bu yüzden bugün yanına tik koyuyorum. Tik ile dolu olduklarında sayfalara bakmak çok hoşuma gidecek!
Aylık Planlama Sayfaları – Her aya özel kullanışlı bir yapılacaklar listesi bölümü olan son derece standart sayfalar.
Haftalık Plan: Sanıyorum ki planlamalarımın büyük bir çoğunluğu burada yerini alacak. Bu haftalık plan düzeninde yapılacaklar listesi için çok daha fazla alan var ve tüm bir gün için 24 saatlik dilimlere ayrılmış. Ruh halinizi ve hava durumunu not almanız için de bir alan ayrılmış. Ruh haliniz ve hava durumu örtüşüyor olabilir! En azından çoğu zaman benim öyle.
Geçmişe Bakmak: Derinlemesine düşünmek bize pek çok ders öğretir. Bu nedenle önemli anların, iyi geçen anıların, gerçekleşenlerin ve gerçekleşmeyenlerin ama gelecek sene gerçekleşme ihtimali olanların yazıldığı bir bölüm ile seneyi tamamlama fikrini sevdim. Farkındalık özdüşünüm ile başlar ve bu planlayıcıda bu özelliğin olmasını çok beğendim.
FİKİR DEFTERİ
jibun techo idea bookjibun techo pages
Jibun Techo kitapçıklarının tamamı göze hoş gelen ve dikkat çekmeyen açık gri dizgelerle basılmıştır. İnce A5 boyutunda bu dizge 3 mm’den biraz daha büyükken, mini B6 boyutundaki dizge 3 mm’den biraz daha küçüktür. Harita sayfalarında daha karmaşık diyagramların basılabilmesi için yaklaşık 2 mm’lik bir dizge vardır.
FİKİR defterinde fikir ve notlar için boş bir alan bulunan ve gerektiğinde diğer defterlerdeki yazmaya devam etmek için daha geniş bir yer ayıran dizgeli bir not defteridir. Notlarını dijitale aktarmak isteyenlerdenseniz, Kokuyo’nun CamiApp adlı bir uygulaması var ve bu uygulama sayesinde FİKİRLER defterinizden iki sayfayı akıllı telefonunuza yükleyebilirsiniz. Doğrusunu söylemek gerekirse ben bunu katiyen yapmam ancak belki bilmek istersiniz ve şimdi öğrendiniz bile!
Diğer planlama sistemlerine benzer şekilde bu sistem de bazı hoş aksesuarlar sunuyor. Zımbalanıp FİKİRLER defterinin farklı bölüm ölçülerine uyumlu hale getirilen yapışkanlı not kağıtları, marka kalıpları (bence Hobonichi’nkilerden daha güzel ve Jibun Techo almadan önce bende de vardı) ve etiketler gibi özenle düşünülmüş ürünler. Ayrıca, YAŞAM ve FİKİRLER defterleri tekrar doldurulabilir sayfalar olarak da sunulduğundan gelecek sene GÜNLÜK defterimi ayrı satın alabileceğim. Jibun Techo üretimi farklı kılıflar da seçenekler arasında ancak Jibun Techo plastik kılıflardan çok daha güzel ve faydalı olan Galen tam da bu noktada devreye giriyor. A5 ölçüsü, Galen A5 Hobonichi Planlayıcı Folyo’ma mükemmel uyuyor. Aslında birbirlerinden ayırmadan, üç kitapçığın hepsine rahatlıkla sığar ki bu da gayet iyi bir özellik. İnce yapısı sayesinde kılıfın fermuarını sıkıştırmaz. B6 ölçüsüGalen Gezgin’in Not Defteri Kartlık ürününe de rahatça sığar. Şimdilik beş renk çeşidi olan bu ürünü gayet başarılı kompakt sistemi sayesinde zahmetsizce taşınabilir.
SON GÖRÜŞLERİM
Son bir görüşümü paylaşacağım. FİKİRLER defterlerini gerçekten sevsem deGalen Günlük Defterleri’ne bayılıyorum. Bu yüzden benim yapacağım en büyük değişiklik bu defterleri notlarımı yazdığım esas yer olarak kullanmaya devam etmek olacak. Her bir ayrıntısını seviyorum: Tomoe River kâğıdı, kılıflar, sayfa numaraları vb. Benim için kusursuzlar, ben de onlardan ayrılmayacağım ve daha bir sürü sipariş vereceğim.
Umarım Jibun Techo’yu tanımanıza yardımcı olabilmişimdir. Şayet yeni yıla 360 derece planlamaya olanak tanıyan epey uyarlanabilir bir sistemle başlamak istiyorsanız, sizin yeni planlayıcınız bu olabilir. Fazlasıyla esneklik sunarken bir yandan da kişinin yoldan sapmamasına, verimli ve düzenli olmasına yardım eder ve bana kalırsa bu ürünü bu kadar özel kılan özelliği kişinin kendi hayatını göz önünde tutmasını, geçmişi listelemek ve hatırlamaya çalışırken ve gelecek hakkında hayaller kurarken o anki fırsatları kaçırmadan ana odaklanmasını sağlamasıdır.
Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.
PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.